Lasagne – włoska klasyka na talerzu
Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskich. W smaku przypomina nieco zapiekankę makaronową, która łączy w sobie aromatyczne mięso, warzywa, sery oraz makaron lasagne. Ta pyszna potrawa jest bardzo sycąca i pożywna, dlatego z pewnością zadowoli każdego miłośnika włoskiej kuchni.
Lasagne zwykle przygotowuje się w prosty sposób. Do jej przygotowania potrzebujemy makaronu lasagne, sosu Bolognese, beszamelu oraz sera. Wszystkie składniki wymiesza się ze sobą i układa w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapieka w piekarniku, aż makaron i sos wchłoną cały aromatyczny smak.
Jak przyrządzić doskonałą lasagne?
Przygotowanie pysznej lasagne nie jest trudne, ale wymaga czasu i odpowiednio dobranych składników. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować prawdziwie włoską klasykę:
1. Wybierz dobrej jakości składniki – do przygotowania lasagne najlepiej użyć dobrego jakościowo mięsa, dojrzałych pomidorów oraz płatków makaronu lasagne.
2. Długie zapieczenie – żeby makaron całkowicie wchłonął all smaki zawarte w sosie Bolognese i beszamelu, warto zapiekać lasagne w piekarniku przez około 40-50 minut.
Lasagne – nie musi być nudna
Choć klasyczna lasagne z mięsem i warzywami smakuje wyśmienicie, to warto czasem poeksperymentować i przygotować wersję z dodatkowymi składnikami. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na modyfikację klasycznej wersji lasagne:
1. Lasagne z kurczakiem i szpinakiem – do sosu Bolognese dodaj szpinak oraz kurczaka, a w wersji wegetariańskiej uzupełnij ją o ser tofu.
2. Lasagne z krewetkami – do bazy z mięsa dodaj krewetki, a jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze trochę zielonego groszku lub kukurydzy.